Felvitel dátuma : 2020-12-16
Karácsonyi finomságok
KARÁCSONYI LIMONCELLO
Hozzávalók:
0,5 l vodka,
4 bio citrom héja,
1 rúd fahéj,
1/2 rúd vanília,
1/2 kk. ánizsmag
Elkészítés: A citromokat megmossuk, és nagyon vékonyan meghámozzuk, hogy ne legyen rajtuk egy cseppnyi sem a fehér rétegből. Üvegbe öntjük a vodkát, beledobjuk a citromhéjakat és a fűszereket. Ezt követően mehet a hűtőbe.
Hozzávalók a második fázisnál:
5,5 dl víz,
28 dkg cukor
Elkészítés: Az első fázisban leírtak szerint elkészített citromos vodkát átszűrjük. A cukorból és vízből szirupot főzünk, lehűtjük és összekeverjük a vodkával, majd üvegekbe töltjük. Behűtve, jéghidegen kínáljuk!
BARACKOS SZALONCUKOR
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz, baracklekvár, pár csepp citromlé
Fél kiló cukrot felteszünk főni két dl vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Keverjük a péphez a pár csepp citromlével lazított baracklekvárt. Langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
Ugyanezzel az eljárással készíthető darált dió vagy mogyoró hozzáadásával diós vagy mogyorós, narancsaromával narancsos, málnadzsemmel málnás szaloncukor is.