
Egy ismerős arc bukkant fel a megbeszélt találkozón. Vass Erika cukrász az Orgona utcai cukrászda tizennégy évvel ezelőtti nyitása óta kényezteti a helyi és a környékbeli vásárlókat. Természetesen nem csak a látványos és mutatós, különleges alkalmakra szánt finomságaival, hanem a mindennapi almás piték, krémesek alkotásával is.
Honnan a kézügyesség és a kreativitás?
Azt gondolom családi vonás. Édesapám asztalosként a hétköznapi munka mellett gyönyörű intarziákat és faszobrokat készített kedvtelésből, a maga, és mások örömére. Generációkon átívelő folyamat ez, mert a fiam szobrásznak készült, évekig tanulva a szakma fogásait, fortélyait. Az elmúlt években sokszor lestem el tőle egy-két apró titkot, trükköt.
Hány éve munkaeszköz a habverő?
Tizennégy évesen szüleim az egészségügy felé irányítottak. Ott kóstoltam bele először a munka világába. Egy teljes életmódváltás hozta azt, hogy más szakma felé orientálódtam. Felnőttként tanultam ki a cukrász mesterséget, ennek lassan már 20 éve.
Melyik irányvonal a kedvenc? A hagyományos vagy a kreatív?
Mindkettőt nagyon szeretem készíteni. Napjainkban már egyedinek számít például a hagyományos recept szerint előállított krémesünk, és a hozzánk betérők másik nagy kedvence a mignon, ami szintén a régi, jól bevált módon készül. A klasszikus édességek és az ünnepi vagy menyasszonyi torták megalkotása is nagy feladat. A kreatív torták közül a „lányos” kivitelezésűek a kedvenceim. A Barbie babás vagy a mesebeli kastélyos, királylányos, rózsaszín tünemények az igazi szívügyeim.

Mi a megrendelő reakciója mikor átveszi a műremeket?
Nagyon sok esetben a gyermekek örömére készül a látványos torta. Öröm látni a csillogó, boldog szemeket mikor felfedezik a nem mindennapi édességet. Vannak esetek mikor itt helyben tapasztalhatom meg az elképedt, boldog arcokat, mindezek mellett nagyon sok megrendelő küld fotót az örömteli pillanatokról. Számomra fontos, hogy kövessem az eredeti recepteket és minőségi, egészséges termék kerüljön ki a kezem alól.
Palotai Jánosné